Çatı İzolasyonu: İzolasyon herhangi bir maddeyi olumsuz etkilerden korumak üzere yapılan işlemlere verilen addır. Çatı izolasyonu ise bir binanın çatısını çeşitli iklim koşullarından korumayı amaçlamaktadır. Ayrıca çatının işlevsel olarak amacı göz önüne alındığında da izolasyon çatı sistemlerinin işlevselliğini güçlendirmektedir.
Bu İçeriği Sesli Olarak Dinleyebilirsiniz…
Binaların soğuk, yağmur, güneş ışınları gibi doğal iklim koşullarından korunması için çatıların oldukça donanımlı olması gerekliliği de anlam kazanmaktadır. Çatı izolasyonu ile çatıyı ve dolaylı olarak ta binayı korumak amaçlanıyor. Çatının hem üstü hem de zeminine döşenecek izolasyon malzemesi ile çatıya yağmur suyu ve soğuk havanın gelmesi ya da yaz aylarında zararlı ışınlar ile birlikte yoğun sıcaklığın çatıya ve binaya ulaşmasının önüne geçilmektedir.
Çatı İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Çatı izolasyon ile binanın yapısını ve binada yaşayan bireylerin yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Öncelikle çatının hangi yönden eksik olduğu belirlenmektedir. Bu şekilde çalışma yaparak çatının en korunaklı hale gelmesi için gerekli olan izolasyon yöntemine karar verilir.
Bazen sadece suyun geçişini önleyecek şekilde bitüm levhalar yan yana dizilerek karkas sistemine çivi yardımı ile sabitlenir. Baca kenarları ve çatı kenarları da folyolu membran ile tamamen kapatılır. Bazen yapılacak olan izolasyon uygulaması hem su sızıntısını önlemek hem de soğuk havanın çatıdan binaya girmesini önleyecek şekilde yapılmaktadır. Çoğunlukla tercih edilen membran sistemi ya da polyester uygulamalarıdır. Bu sayede çatı işlevselliği en üst performansa ulaşabilmektedir.
Çatı İzolasyonu Avantajları
Çatı sistemi ne kadar sağlam olursa bina da o kadar sağlam olacak ve içerisinde yaşayanlar için konforlu bir yaşam alanına dönüşecektir. Çatıya su girmesi önlenerek binada rutubet ve nem oluşumunun önüne geçilmektedir. Ayrıca çatı izolasyonu iyi bir ısı yalıtım sistemi olarak ta tercih edilmektedir. Yapılan çatı izolasyonu soğuk havanın bina içerisine girmesini önlediği gibi yaz aylarında da sıcak havanın geçişini engellemektedir.
Yapılan izolasyon iyi bir enerji tasarrufunu da beraberinde getirecektir. Kaliteli bir yaşam alanının oluşturulması aşamasında çatı izolasyon sistemleri büyük bir avantaj sağlamaktadır. Binaları korumak, enerji tasarrufuna katkı sağlamak ve rahat bir yaşantı sunması ile çokça tercih edilen izolasyon yöntemleri arasında yerini almaktadır.
Binaların kullanım ömrünü ve dayanıklılığını etkileyen etmenler arasında su göz ardı edilemeyecek kadar önemli etkenler arasında yer almaktadır. Binaları toprak ile temas noktasındaki kısımlarından sızan sular binanın yük taşıyıcı elemanlarını aşıma uğratarak yük taşıma kapasitelerini azaltmaktadır. Bu aşınma zamanla meydana gelebilecek herhangi bir sarsıntı veya depremde binalarda çatlak ve kırılmaların oluşmasına neden olmaktadır. Ülkemiz yağışlı bir iklime sahip olması ve deprem kuşağında yer alması, özellikle çatı sistemlerinde su yalıtımının önemi konusunu gündeme getirmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Çatı ısı yalıtımı nedir? Nasıl yapılmalıdır?
- Çatılarda ısı yalıtımı için hangi materyaller tercih edilmelidir?
- Çatı su izolasyonu nedir? Nasıl uygulanmalıdır?
- Çatı su yalıtımında hangi çatıya hangi uygulama sistemi tercih edilmelidir?
- Çatı izolasyon uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- Doğru çatı izolasyonu için hangi adımlar izlenmelidir?
Makalede Neler Var?